Ishotellet i Jukkasjärvi är den bästa Sverigeupplevelsen, i vart fall då tillfrågade researrangörer från Tyskland, Frankrike, England, Holland och Italien, har tyckt till.

 

Internationellt pris
Det internationella priset TRIP Global Award delades för första gången ut i kategorin ”Den bästa upplevelsen i Sverige”. Ishotellet, också kallat Icehotel, vann titeln medan huvudstaden, Stockholm, fick nöja sig med en andraplacering.

 

Vem kom på idén med ett hotell i is?
Som det ligger till med många goda idéer, så föddes ishotellsidén utifrån ett behov. Här i form av rum för övernattning.

Det var i samband med att konstnären Jannot Derid bjudits in år 1990, att hålla vernissage i en specialkonstruerad igloo, som den egentliga idén uppstod. Igloon hade byggts upp mitt på Torne älv. Det var på grund av rumsbrist en natt i Jukkasjärvi, som några av besökarna bad om tillstånd att få övernatta i utställningshallen. Dessa besökare kom att bli de första hotellgästerna. Med sovsäckar på  utbredda renskinn sov de igenom natten.Ishotell_3

Den som grundade företaget Icehotel AB år 1990 heter Yngve Bergkvist.

 

Världens största hotell av is och snö
Ishotellet i Jukkasjärvi omspänner runt 5500 m2. Det är känt för att vara världens största hotell byggt av is och snö. Byggmaterialet består av snö och is från Torne älv.

Eftersom hotellet smälter ned varje år byggs det också upp varje år. Arkitekturen ändras och vart rum och svit är unik.

 

Isskörd vart år
Med vårens intåg i mars månad skördas byggmaterialet, isen i Torne älv. Isen lagras i en produktionshall i närheten som har en kapacitet att lagra över 10 000 ton is och 30 000 ton snö. Det är med isen som hotellbyggnadens struktur byggs upp. Runt 1000 ton används för att konstruera hotellet. Med stöd av särskilda stora metallformar skapas en labyrint av fristående korridorer av snö och hårdpackad is. Sedan tillkommer väggar som byggs in i korridorerna.

Konst & design
Konstnärer från hela världen bjuds in att skapa konst av isen. De designar ”årets” hotell.

Själva bygget av hotellet kvalitetssäkras och det byggs i fem etapper. En sektion i taget öppnar så snart den står färdig. Då tar man emot både besökare och övernattande hotellgäster. Så öppnandet av hotellet sker redan under konstruktionen av de andra sektionerna.

Traditionellt står den första sektionen klar den första helgen i december. Vecka för vecka öppnas därefter en ny sektion. Hela hotellet som inkluderar en bar, rum och sviter för över 100 gäster och en kyrka därtill, är fullständigt färdigställt i januari.

 

Ishotellet stänger
Varje år i mitten av april stänger Ishotellet som smälter ned till grunden under midnattssolen.