Sedan 30 år tillbaka firas Medeltidsveckan på Gotland årligen under vecka 32. Starten för folkfesten var alltså 1984. Festivalen håller främst till i Visby.

Här anordnas medeltida marknad, tornerspel, armborsttävlingar och Visby fylls med medeltidsklädda människor, musiker, gycklare och riddare.

 

Tema för Medeltidsveckan
Temat för festivalen är brandskattningen av Visbys medborgare år 1361, som gjordes av den danske kungen Valdemar IV Atterdag. 1361 var det år då Valdemar Atterdag erövrade Gotland.BD05101_

 

Återkommande inslag
Tidigare spontana inslag från de medeltidsklädda har blivit fasta; Det handlar om Munkbollen som går av stapeln på måndagen och Lajv-picknicken på torsdagen. Under hela veckan spelar trubaduren Loke Nyberg vid S:t Göransbron.

 

En mindre känd tradition
Klädbytardagen är en annan tradition. Den utspelar sig under onsdagen. Som namnet indikerar byter man kläder. Inte direkt med varandra utan det är så att en del av männen går klädda som kvinnor och kvinnorna som män. Den här traditionen är nuförtiden mindre känd.

 

Det startade med …

År 1984 var det en projektgrupp med en budget om 30.000 kronor som beslutade att vika vecka 32, för medeltida firande i Visby. Festligheterna skulle innefatta marknad, gatuteater och fest. Så föddes alltså  Medeltidsveckan som har utvecklats och vuxit enormt alltsedan dess. Kärnan förblir dock densamma – en gigantisk folkfest med historiska rötter.

 

Flera hundra programpunkter
Programmet för Medeltidsveckan innehåller flera hundra programpunkter.

Ett flertal av dem återkommer år från år. Till dessa hör tornerspelen som uppskattas speciellt, liksom den stora marknaden i Gotlandsänget. Även teater, föreläsningar, eldföreställningar och musik står på programmet liksom en stor festkväll på Strandpromenaden.

Medeltidsveckan pågår också runt om på Gotland. Här anordnas också marknader, teaterföreställningar och visningar under medeltidsveckan.

 

Kom som du är
Många besökare passar på att leva ett medeltida liv under Medeltidsveckan. De bor i tältläger och tillagar sin mat över öppen eld. En flykt från vår tid, med vila från mobiltelefoner och kravet på att ständigt vara tillgängliga. De klär sig även i medeltida kläder som de sytt inför evenemanget. Många har arbetat med att skapa olika sorters hantverk som ska försäljas på marknaden.

För många festivaldeltagare är Medeltidsveckan årets höjdpunkt.

Kom till den stora folkfesten och förvandla dig för några timmar till en borgarfru, köpman, en enkel bonde eller en förtjusande och bedårande jungfru. Mingla runt eller promenera i Visby av år 1361 och föreställ dig hur ditt liv skulle ha kunnat se ut. Bara att vara en del av det medeltida folkvimlet är en upplevelse.

 

Förflytta dig 600 år bakåt i tiden
Förflytta dig 600 år bakåt i tiden, under den 31:a Medeltidsveckan på Gotland. Festivalen går av stapeln under perioden 3-10 augusti 2014. Den är väl värd ett besök.