Ett resmål som de senaste åren dykt upp som en nykomling bland turistmålen i Europa är Svalbard. Ögruppen kännetecknas av ett dramatiskt landskap med branta, snötäckta berg. För den som har ett intresse för annorlunda fauna lockar Svalbard där isbjörnar strövar omkring och till och med kan siktas i bebyggelsen. På ögruppen finns ett mycket stort bestånd av detta världens största rovdjur. Detta innebär att den lokala lagen kräver att du är utrustad med gevär om du befinner dig utanför befolkat område. Skulle du känna dig obekväm med att bära gevär så finns det safariturer och guider som är experter på öarna och isbjörnar.

Krävande klimat på nordliga breddgrader

Visst kan det tyckas bekvämt att boka en all-inclusiveresa till någon sydligare turistort? Det ska sägas att resorna till Svalbard inte är designade för solbadare och de som intresserar sig för shopping i storstaden. Men du som söker något utöver det vanliga kommer att finna Svalbard mycket lockande. Det kan bli extremväder på Svalbard med vindstyrkor som gränsar till storm. Det har tidigare rapporterats om laviner som utlösts av hårda vindar. En äventyrligt sinnad resenär har dock en upplevelse olik andra att se fram emot. Svalbards nordliga läge gör att du kommer att få uppleva en polarsommar där solen aldrig gå ner mer än 109 dygn per år.

Fler isbjörnar än människor

Svalbard tillhör Norge och består av sju större öar, varav Spetsbergen är den största. Här ligger även huvudorten Longyearbyen. En av de mindre öarna är Danskön som är känd för att Andrées polarexpedition startade därifrån. Befolkningen uppgår till 2800 invånare. Det kan vara intressant att notera att isbjörnarna faktiskt är fler än människorna. Populationen uppgår till ca 3000 individer. Dödsfall har inträffat, men med en erfaren guide kan man känna sig trygg och man kan observera dessa fantastiska djur på lagom avstånd. På Svalbard finns även ett mycket rikt fågelliv, främst havsfåglar. Några av arterna är tobisgrissla, stormfågel och lunnefågel.