Många är de som har växt upp läsande böckerna om Harry Potter, och som sedan har sett filmerna baserade på de böckerna. Harry Potter har trollbundit flera generationer av läsare och tittare, och det är därför inte konstigt att turister varje år vallfärdar till de olika platserna i Storbritannien och Skottland som har anknytning till denna unga trollkarl och hans värld.

En resa i Harry Potters fotspår börjar med fördel i London, där man hittar många besöksmål relaterade till filmerna och böckerna, och som dessutom är en bra utgångspunkt för övriga besöksmål i Storbritannien. Ett måste för alla Harry Potter-fans som besöker London är till exempel att bege sig till tågstationen King’s Cross, varifrån Harry och hans vänner åker tåget Hogwart’s Express till trollkarlsskolan Hogwarts. På King’s Cross har man, böckerna till ära, skapat ett litet monument vid ”perrong 9 ¾” i form av en bagagevagn halvvägs genom tegelväggen.800px-Platform9.75_-_2012

En annan viktig plats i London i relation till Harry Potter är reptilhuset på London Zoo. Det är i reptilhuset som Harry för första gången upptäcker att han kan tala med ormar, och där kan du själv göra ett försök, eftersom man faktiskt kan hitta just en boaorm (som Harry ju pratade med) på zoot.

Resan kan sedan gå norrut i England, mot Durham, där man hittar Durham Cathedral. Durham Cathedral var ett välbesökt turistmål redan innan Harry Potter, på grund av katedralens vackra arkitektur, och nu är den dessutom känd som en av platserna där scenerna från Hogwarts spelades in. Fortsätter man sedan norrut kommer man till Alnwick Castle i Northumberland. Också här spelades scener från Hogwarts in, bland annat Harrys första flyglektion på kvast. Om man sedan åker över gränsen till Skottland kommer man till Edinburgh, där J. K. Rowling befann sig när hon skrev den första boken om Harry Potter. Det sägs att Edinburgh Castle var förebilden Rowling använde för Hogwarts.

Om du drömmer om att göra en liknande resa, men behöver spara ihop pengar för att ha råd, kan det vara en bra idé att leta igenom byrålådor och smyckeskrin efter guldsmycken och guldklockor som du inte längre använder. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja guld till bra pris, och på så sätt få åtskilliga tusenlappar tillbaka som istället kan läggas på en flygbiljett till London.