Något som de flesta älskar med att åka på en resa utomlands är att prova den lokala maten. Om man har en passion för mat kan man dock ta ett steg till och centrera hela sin resa kring mat. Det finns en mängd reseföretag som erbjuder matresor till olika länder, med många olika upplägg, så nästan oavsett vad din smak är kommer du att hitta en resa som passar dig.800px-Papasarrugadas

Italien är ett land med ett klassiskt kök som har spridit sig över hela världen och är mycket populärt i Sverige. Från Italien kommer många klassiska råvaror som vi använder både i italiensk matlagning och har adopterat till vår egen matlagning, till exempel mozzarella, basilika, oliver, kapris, ruccola och endiver. Förutom god mat kan Italien självklart också fresta med goda viner. För den som vill åka på en riktig matresa till Italien med ett lugnt tempo kanske det passar att åka med den resebyrå som erbjuder en paketresa till en gård utanför Toscana. Med gården som fast utgångspunkt görs sedan dagsutflykter till närliggande byar och vinprovningar. I gårdens stora kök får alla deltagare gå en matlagningskurs med gårdens egen ”mamma” som lärare. Vill man hellre hålla sig på resande fot finns också resebyråer som erbjuder en fem dagar lång matresa runt Piemonte, där man bland annat får prova vin och spumante, besöka vingårdar, se hur grappa tillverkas, laga mat och äta på restauranger.

Ett annat kök som har mycket att erbjuda matälskaren är det spanska, med sina tapas, sin jamón ibérico och sin paella. Något som många kanske inte har upplevt är däremot det kanariska köket, med sina särskilda specialiteter som papas arrugadas. Under en rundvandring på Teneriffa får du både se dig mätt på öns varierande och vackra natur, och äta dig mätt på de kulinariska läckerheter som hör till Kanarieöarna.

Om du vill ha mer inspiration efter att ha kommit hem från en matresa, eller inte riktigt har råd att åka på en matresa och vill hitta inspiration på ett annat sätt, kan du gå in på Matklubben.nu. Där hittar du recept från Italien, Spanien, Frankrike, Indien och all världens kök.