Har du ett speciellt intresse och dessutom älskar att resa? Då kanske du borde prova på en temaresa. Precis som namnet beskriver så är en temaresa en resa som är skräddarsydd efter ett visst typ av intresse. Det kan t.ex. handla om yoga, fitness, vin och mat, dressyr till häst och mycket mera. I din temaresa får du inte bara möjlighet att pyssla med ditt intresse tillsammans med likasinnade. Du får även en chans att fly det tråkiga vädret i Sverige och röra dig utanför gränserna.

Upplägget är klart redan från början och i de flesta fall så är även boende inräknat och klart. Det betyder att du kommer spara oändligt mycket tid och får i stort sett allt serverat! Det enda du behöver göra är att packa väskan för ändamålet och befinna dig på avreseplatsen i tid.

1. Resor för den vinintresserade

Om du är intresserad av vin är det Spanien eller Italien som du bör åka till. Här finns det otroligt många vackra vingårdar och även en vinkultur som heter duga. När du bokar en temaresa med inriktning på dryck så brukar det även finnas svensktalande guider på plats. Om du önskar så passa på att privatleasa en bil om du ska vara borta länge. På så sätt har du möjlighet att ta dig runt och utforska vingårdarna på egen hand om så önskas.

2. Meditation och yoga

Vill du fördjupa dina kunskaper eller vill du bara stanna upp och hitta tillbaka till lugnet igen? Då kanske du kan välja en yogaretreat. Här spelar det ingen roll om du har utövat yoga tidigare eller inte. Resorna anpassas efter dina personliga behov och både nybörjare och erfarna är välkomna. De vanligaste resmålen för yogasemester är Mallorca, Bali och Indien. Du väljer själv om du bara vill vara borta några dagar eller flera månader. En yogaresa är mycket bra för själen och får dig att komma tillbaka till verkligheten som en helt ny person. Åk ensam eller tillsammans med vänner.

3. Gillar du att hjälpa?

En semester behöver inte bara betyda att du fokuserar på dig själv, även om det finns mycket gott i det också. Numera finns det ett flertal olika möjligheter att göra skillnad även för andra, t.ex. djur och andra människor. I Ghana kommer du att kunna delta i grupper där ni hjälper barn att läsa läxorna och om du tar dig till Costa Rica kan du vara med och göra livräddande insatser för sköldpaddorna. Har du aldrig besökt Zimbabwe tidigare och är intresserad av lejon så måste du vara en del av deras nya projekt. Projektet går ut på att föda upp lejon och släppa ut de i det fria för att upprätthålla lejonstammarna.